December 12, 2012

Dinner di Jang-Gun Korean Buffet Restaurant

Assalamualaikum :)

hari isnin yang lepas,bos tempat saya kerja ni bawak pergi makan..memandangkan bos saya ni salah seorang peminat k-pop,maka dibawanya kami makan kat restoran korea..

masa mula-mula bos bagitau nak makan kat restoran korea,dah mula risau dah..bukan penah makan makanan korea ni..ntah macam mana la rasanya kan..boleh masuk tekak ke tak ni..tapi orang cakap belum cuba belum tau..ntah-ntah lepas ni dah addicted pulak dengan makanan korea ni..

so,lepas kerja pukul 6,kami naik monorel dari titiwangsa turun bukit bintang..restoran yang kami pegi makan ni kat Farenheit 88..dekat-dekat dengan pavilion..memang lama giler tak jejak kaki kat area sini..


 ha ini la nama restoran tu..Jang-Gun Korean Buffet Restaurant..tapi jangan risau,makanan kat sini semua halal..owner restaurant ni orang korea tapi beragama islam :)



 


konsep makan kat sini, boleh makan banyak mana pun..ikut quota perut masing-masing tapi JANGAN MEMBAZIR..itu yang paling penting..kalau makan tak habis,kena bayar balik..harga untuk seorang makan berbeza-beza ikut hari & waktu..kalau nak taw,boleh tengok website kat sini ye..

kat bawah ni antara makan-makanan yang saya ambil..tapi jangan tanya apa nama makanan ni satu-satu..tak ingat kot..nama pelik-pelik..

starter foods ni boleh tahan la sedapnya..tapi ayam keras sebab dah sejuk kot..


 ini bubur abalone..sedapp.


 sup daging,ayam,daging grilled..sedappp jugak..


 ha yang ni nasi ape ntah nama dia..digaulkan dengan sambal,sayur-sayuran dengan telur..saya rasa sikit je..sedappp.


 yang ni aiskrim from malaysia..yang warna coklat tu tak sedap sebab pahit..
ada jugak aiskrim dari korea saya makan tapi terlupa nak amek gambar..


dessert lain ade cupcakes,mashmallow dengan apa lagi ntah ..tak taw nam..tapi yang belakang kek warna pink ni,ha kuih tu sedap..tekstur macam kuih koci..ape ntah nama..tak ingat.



komen saya lepas makan kat sini:
memang sedappp,puas hatiiii kalau ada orang belanja..hehehe..kalau nak datang makan sorang-sorang kat sini,memang tak la kan..

so,kepada peminat-peminat makanan korea,boleh la try makan kat sini..pasti tak menyesal! :)


November 21, 2012

Resepi Minuman Koktail

Assalamualaikum :)

ini entri yang dah lama sangat tertangguh..so,sekarang tengah free,apa lagi,ambek kau..sehari sampai 2 kali kau nak update..boring punya pasal..

koktail ni saya selalu sangat buat kat rumah..kalau balik kampung pun,makndak selalu beli bahan suruh buat..1 mangkuk besar pun boleh abes..sedap katanya..hehe..

moh kita tengok resepi :)

Bahan-bahan:
  1. 1 tin susu cair
  2. 1 tin laici
  3. 1/4 tin air suam (ikut sukatan tin susu)
  4. 3 sudu besar gula
  5. 3 sudu besar tepung kastad
  6. 1 paket sumi (beli yang paling murah :) )
  7. 1 bekas nata de coco (tak kisah perisa apa tapi bekas yang kecik)
Cara-cara:
  1. Masukkan susu,air,gula dan tepung kastad ke dalam peiuk..masak atas api perlahan..kacau sampai larut dan pekat sedikit.
  2. Tutup api dan tuangkan ke dalam bekas lain.
  3. Masukkan 1 tin laici,sumi dan nata de coco..kacau dan siap!
  4. Bila nak minum,baru tambah ketul ais.

kalau nak taw sedap ke tak,cuba la dulu resepi ni..InsyaAllah tak menyesal :)

Selamat Mencuba!

November 19, 2012

7 kelebihan mandi awal pagi

Assalamualaikum :)

sape kat sini tak suka mandi pagi? angkat tangan!

sebenarnya,banyak taw kelebihan mandi awal pagi..awal pagi tu maksudnya sebelum solat subuh..ini juga merupakan salah satu sunnah Nabi Muhammad SAW..

kalau secara saintifik nya,ada lebih kurang 7 kelebihan mandi awal pagi..antaranya :

1) Meningkatkan peredaran darah.
    Air yang mengalir semasa kita mandi pagi ini adalah baik untuk peredaran darah kita dan ia juga    
    melegakan ketegangan di otot dan sendi kita. Ia juga membantu merangsang penyembuhan dan  
    mengurangkan keradangan otot.

2) Meningkatkan imuniti badan.
     Mandi awal pagi merangsang sistem badan untuk menghasilkan lebih banyak sel darah putih yang 
     mana bertindak sebagai 'askar tentera' kita terhadap virus dan penyakit.

3) Mengurangkan stres.
    Jika seseorang itu bangun pagi dengan degupan jantung yang laju, ia adalah tanda-tanda orang itu  
    sedang mengalami stres. Untuk mengatasi masalah ini,hendaklah mandi pagi dan lebih baik
    menggunakan air yang sejuk. Dengan meratakan air ke seluruh badan, ia dapat memastikan semua 
    bahagian badan mendapatkan oksigen yang mencukupi sekaligus dapat menghilangkan stres.

4) Melegakan batuk.
     Untuk sape-sape yang batuk ni,tak tahan mandi dengan air sejuk,boleh guna air panas untuk
     hilangkan batuk. Hidupkan air panas dan tutup pintu bilik mandi untuk beberapa minit. Wap dari 
     air panas akan membantu  menghilangkan kahak dan mukus dalam masa beberapa minit.

5) Meningkatkan kesuburan.
    Yang ini untuk pasangan yang sudah berkahwin ye. Kajian menunjukkan pengeluaran sperma 
    lelaki meningkat dengan ketara selepas mandi dengan air sejuk pada awal pagi., manakala 
    pancuran mandian air panas mempunyai kesan yang sebaliknya.

6) Bertindak sebagai pemanas badan segera.
    Bagi mereka yang lebih suka melakukan senaman pagi berbanding dengan selepas kerja,sebaiknya
    mandi dengan air suam terlebih dahulu. Ini dapat melonggarkan otot-otot yang tegang selepas       
    tidur semalaman.

7) Memperbaiki rambut.
    Yang ini khusus untuk sesiapa yang mengalami keguguran rambut tahap melampau. Dengan
    menggunakan air yang sejuk untuk mandi di awal pagi, ini dapat membantu menguatkan akar
    rambut dan melindungi kutikel rambut. Sebaliknya kalau mendi dengan air panas, ini akan
    merosakkan strektur rambut.
 
    
     

November 3, 2012

Makan di Santai Cafe

Assalamualaikum :)

semalam lepas maghrib,saya pegi jumpa one of my bff,zalikha..

kitorang start jadi kawan ni since form 1..kitorang sama kelas..ingat lagi time sekolah dulu..masa form 1 & form 2,waktu persekolahan kami adalah pada sesi petang..memandangkan kelas kami adalah sangat specialll iaitu kelas aliran bahasa Arab,maka nya ada hari-hari tertentu,kitorang kena datang sekolah awal..dalam pukul 11 macam tu,kelas bahasa arab da start..kadang-kadang sebelum sampai sekolah tu,saya akan pergi rumah zalikha ni dulu..nanti mesti mak dia hidangkan breakfast yang sangat sedapppp..mee goreng,burger,macam-macam lagi la...rindu pulak nak makan masakan mak dia lagi :)

kalau dalam kelas,kitorang mesti duduk sebelah-sebelah..bab bergosip no 1 la kan...dah la dia ni suka sangat bercakap...macam tak boleh berhenti je..so,saya memang tak heran la kan dia akan jadi lawyer lepas ni.. :)

dulu saya penah post gambar dia kat sini,masa hot air balloon kat putrajaya hari tu.. so hari ni,nak post gambar kat Santai Cafe semalam.. :)



makanan kat tempat ni bagi saya biasa-biasa je..tapi memang santai la sebab lokasinya betul-betul depan tasik permaisuri :)



p/s: welcome november!

 


November 1, 2012

Resepi Mug Chocolate Cake

Assalamualaikum :)

hari ni saya nak post resepi lagi..resepi yang tersangat la mudah and simple! dah lama nak share tp tak berkesempatan..

hari raya haji ritu,saya buat marble cake..sehari selepas tu,saya kena tinggal sorang-sorang kat rumah..ibu takde,ibu pegi surau sebab ada rewang..diorang masak bihun sup..so,saya teramat la boring duduk kat rumah..

nak makan kek semalam tu,dah habis semuanya..tapi tekak rasa nak makan kek lagi..tapi malas nak buat kek banyak-banyak..tapi taknak buat kek yang banyak bahan sangat nak guna..hoii,berapa banyak tapi daaaa......

saya pun start la google..tibe-tibe terkeluar pulak resepi kek dalam mug ni...sebelum ni penah tengok chef zamir masterchef1 buat kat dalam rancangan 'Hello bro,tolong masak' yang ditayangkan masa bulan puasa hari tu..memang terliur tengok die buat..

so,tengok bahan-bahan apa nak guna,terus laju-laju pegi dapur dan start buat!

Bahan-bahan:
  1. 3 sudu besar tepung
  2. 3 sudu besar serbuk koko
  3. 3 sudu besar gula
  4. 3 sudu besar minyak masak
  5. 3 sudu besar susu cair @ fresh milk
  6. 1 biji telur
Cara-cara:
  1. Masukkan tepung,serbuk koko & gula ke dalam mug,kacau.
  2. Masukkan telur,kacau lagi.
  3. Masukkan susu dan minyak,kacau lagi sampai sebati..
  4. Masukkan dalam microwave @ oven selama 5-10 minit..
  5. Siap! 
 Senang kan? memangggg..rasa macam nak buat hari-hari je..

 yang ni sebelum masuk oven.

 yang ni dah siap! meleleh-leleh air liur tengok..


Selamat Mencuba! :)

October 28, 2012

Resepi Marble Cake

Assalamualaikum :)

malam raya Aidiladha hari tu,dengan gigihnya saya membuat marble cake even tak berapa nak sihat sangat time tu..dengan batuknye,selsemanya,tapi menggagahkan diri jugak sebab esoknya macam takde dessert nak makan & bertukar-tukar dengan jiran..so,hari ni saya nak kongsikan resepi dan cara-cara untuk membuat marble cake..

Bahan-bahan:
  1. 300g butter
  2. 5 biji telur (nak guna 4 biji pun boleh)
  3. 1 cawan gula
  4. 1 1/4 cawan tepung naik sendiri (diayak)
  5. 1sudu teh esen vanila
  6. 1/2 cawan serbuk koko (diayak)
  7. Pewarna kuning 


Cara-cara:
  1. Pukul butter dengan gula terlebih dahulu sampai kembang..better guna hand mixer sebab kalau pakai secara manual,memang lambat..tapi kalau takde,boleh je guna cara manual tapi pastikan gula hancur dan sebati.. 
  2. Masukkan telur satu persatu..pukul lagi sampai sebati.
  3. Masukkan esen vanilla dan kacau lagi..
  4. Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit..kacau guna spatula je sampai sebati.. 
  5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian..
  6. 1 bahagian tu,campurkan dengan serbuk koko..kacau sampai semua koko sebati..
  7. 1 bahagian lagi,campurkan sedikittt je pewarna kuning..jangan banyak sangat,nanti warna kuning tu pekat sangat,tak cantik pulak.
  8. Masukkan adunan secara berselang seli ke dalam loyang yang dah disapu dengan sedikit butter.
  9. Ambil lidi,buatkan corak pusing-pusing dekat adunan tadi..
  10. Bakar dan siap! :)


Selamat Mencuba! :)

August 8, 2012

Resepi cornflakes bersalut coklat

Assalamualaikum :)

5/8/2012,maka tamatlah sudah perjalanan saya sebagai seorang student degree..lepas je anta report,rasa sangat-sangat lega..tak tahu nak terangkan macam mana..Alhamdulillah..semoga dapat A+++..hehe

so,bila report dah siap,boleh la fikir pasal benda lain plak kan..kalau dah nak dekat raya ni,benda pertama yang difikir adalah biskut raya! :)

maka semalam,saya dah buat kuih raya yang pertama..sangat mudah,simple,cepat dan yang pastinya sedap! nak tahu macam mana nak buat? meh cek nak habaq :)

Bahan-bahan:
  1. Coklat masakan
  2. Cornflakes
  3. Manik  berwarna warni sebagai hiasan
  4. Paper cup
Cara-cara:
  1. Susun papercup dalam dulang.
  2. Cairkan coklat menggunakan kaedah double boiler.
  3. Bila dah cair,tutup api dan angkat letakkan di tempat lain.
  4. Masukkan cornflakes,gaul rata.
  5. Masukkan cornflakes yang telah digaul tadi ke dalam paper cup.
  6. Tabur manik berwarna warni sebagai hiasan.
  7. Sejukkan dalam peti sejuk.
  8. Siap untuk disusun dalam balang.
Tips:
  1. Kalau agak-agak coklat kering,panaskan balik guna kaedah double boiler.tapi tak payah lama-lama.
  2. Taburkan manik masa coklat masih basah..kalau dah kering nanti manik tu tak melekat.
  3. Guna sudu kecik untuk masukkan cornflakes dalam papercup..kalau guna sudu besar,payah sikit.


mudah kan? tak payah susah-susah nak bakar..
Selamat Mencuba! 


July 6, 2012

Genap 15 tahun

Assalamualaikum 

6 Julai 1997-6 Julai 2012
15 tahun sudah arwah abah pergi meninggalkan kami sekeluarga..
pergi yang tak akan kembali..
pergi menghadap Yang Maha Esa..
Semoga abah tenang disana..
InsyaAllah kita akan berjumpa lagi..
tapi bukan di dunia..
di akhirat yang kekal abadi..
di syurga firdausi..

saya sentiasa sayangkan abah..
you are my hero..
my only one..

Al-Fatihah...

May 23, 2012

Resepi Spagetti yang sangat simple.

Assalamualaikum :)

minggu ni memang teringin sangat nak makan spageti..da lame tak makan..dah macam mengidam plak kan..kalah orang yang pregnant nox! tapi bila nak makan,harga plak mahal...kang makan mahal-mahal,tak sedap plak..membazir je duit..so,decide masuk pasaraya Giant,beli bahan-bahan,masak sendiri kat umah..lagi bagus,puas hati..

saya tak menggunakan bahan yang banyak..sangat simple..yang resepi saya nak bagi ni,untuk sorang makan je taw.. 

Bahan-bahan :
  1. Spageti - ikut suka perut masing-masing. (direbus terlebih dahulu)
  2. 2 sudu besar Prego - saya guna perisa traditional
  3. Seulas bawang putih - dipotong dadu
  4. Sekeping daging burger - dipotong halus-halus & digoreng terlebih dahulu.
  5. Sebiji cendawan botol - dipotong nipis-nipis
  6. Garam secukup rasa.
  7. Minyak
Cara-cara :
  1. Panaskan minyak dalam kuali..minyak ni jgn banyak sangat tau..nanti tak sedap.
  2. Tumiskan bawang putih.
  3. Masukkan prego..biarkan sekejap dengan api yang perlahan.
  4. Masukkan garam.
  5. Masukkan cendawan dan daging burger..biarkan sekejap..
  6. Akhir sekali masukkan spageti yang telah direbus dan gaulkan.
  7. Taburkan sedikit lada hitam.
  8. Siap! :)

mudahkan nak buat? kalau korang nak buat banyak,korang agak-agak la yer..selalu saya buat 1 tin prego tu cukup dengan 1/2 spagetti yang dalam paket tu..and kalau korang nak lagi sedap,tambah la bahan-bahan lain..

mesti nak tengok hasilnya kan?

nah sepinggan :)

April 28, 2012

Resepi Apam Polkadot

Assalamualaikum :)

memandangkan hari ni merupakan hari sabtu,maka saya pun bercuti..tak keluar jalan mana-mana pun even bosan duduk kat rumah sorang-sorang..lagipu ada perhimpunan Bersih kat kL..so,duduk rumah lagi bagus..jimat tenaga,jimat duit! plus lagi,Astro ada buat siaran percuma sempena menang awards..so,saya pun layan cerita kat tv..lagi-lagi channel Astro Warna..takde la bosan sangat duduk kat rumah ni..

lepas tu tiba-tiba terfikir nak buat something kat dapur..then tercetus la idea nak buat apam polkadot*takde la polkadot sangat*..bahan-bahan pun dah memang tersedia..so,tunggu apa lagi,jom sepahkan dapur! ;)


Bahan-bahan:
3/4 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
100ml susu segar/susu cair
2 biji telur
1 sudu kecil ovelette
1 sudu kecil esen vanilla
Filling mengikut citarasa masing-masing
pewarna yang dibenarkan.

Cara-cara:
  1. Pukul telur putih sahaja sampai kembang.
  2. Masukkan kuning telur satu persatu,pukul samapi sebati..pukul guna mixer ye,jangan guna tangan plak ;)
  3. Masukkan esen vanila & overlette,pukul lagi.
  4. Lepas tu masukkan gula dan pukul lagi sampai sebati.
  5. Masukkan tepung berselang seli dengan susu,kemudian gaulkan sehingga sebati.
  6. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian,titiskan pewarna.
  7. Masukkan adunan ke dalam piping bag..kalau takde,pakai plastik putih yang isi kuih tu pun takpe :)
  8. Picit adunan ke dalam paper cup,masukkan filling,kamudian picit adunan tadi sehingga 3/4 penuh..
  9. Kemudian dot-dot kan dengan warna pilihan..nak buat corak lain pun boleh..
  10. Kukus selama 15minit sehingga masak.

perasan tak saya tak guna baking powder? memang saya tak guna pun sebab masa 1st time saya buat apam ni,saya letak baking powder tu tapi hasilnya tak sedap sangat sebab rasa pahit baking powder tu..so kali ni saya buat,saya tak letak pun..dan hasilnya,Alhamdulillah,memang sedap dan still gebu.. :)



 dot-dot yang tak berapa nak cantik..tapi boleh practice lagi..don't worries! ;)

=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=



kbai :)


April 5, 2012

Resepi kek moist coklat

Assalamualaikum :)

sekarang ni dah jadi hobi plak..every weekend,mesti nak buat kek..so,last weekend,saya ada buat kek coklat..hasilnya,memang sedapp! resepi saya refer kat sini..thanx a lot kak! :)

saya suka sangat tengok resepi yg ade kt dalam blog kak ana ni...every single step nak masak ape-ape,kak ana akan tangkap gambar,then masuk dalam blog..so,sangat mudah nak faham step-step nak ikut resepi tu..
plus kak ana ade 3 orang anak yg sgt comel2 ok..

ok back to the title..hari ni saya nak kongsi resepi kek moist coklat ni..saya buat setengah adunan je..cukup la nak makan 4 orang..

Bahan-bahan :
  1. 2 biji telur
  2. 1/2 tin susu cair..tapi saya kurangkan sikit lagi..( tak kisah brand ape)
  3. 1 tsp esen vanilla
  4. 3/4 butter
  5. 1 cawan gula kastor
  6. 1/2 cawan serbuk koko (diayak)
  7. 1 1/4 tepung kek (diayak)
  8. 1 tsp soda bikarbonat (diayak)
* kalau dah guna tepung kek naik sndiri,tak payah masukkan soda bikarbonat taw.

Cara-cara :
  1. Mula-mula,cairkan butter dalam periuk dengan api sederhana.
  2. Pas tu masukkan susu cair..kacau,jangan berhenti..kalau lenguh,tukar tangan ye.. :)
  3. masukkan gula kastor,kacau..
  4. masukkan esen vanilla..
  5. bila semua dah sebati,tutup api..tuang dalam bekas lain..
  6. dalam bekas lain,pukul telur sampai kembang..
  7. then,masukkan sikit demi sikit telur ke dalam adunan yang tadi..
  8. pastu masukkan tepung,serbuk koko & soda tadi..kacau sampai semua bahan sebati..
  9. sapu loyang dengan butter..
  10. masukkan adunn tadi dalam loyang..bakar dalam oven..


ini lah hasilnya :)

konon-konon macam masuk pertandingan memasak,nak plating-plating bagai ni..haha

Selamat Mencuba!