April 5, 2012

Resepi kek moist coklat

Assalamualaikum :)

sekarang ni dah jadi hobi plak..every weekend,mesti nak buat kek..so,last weekend,saya ada buat kek coklat..hasilnya,memang sedapp! resepi saya refer kat sini..thanx a lot kak! :)

saya suka sangat tengok resepi yg ade kt dalam blog kak ana ni...every single step nak masak ape-ape,kak ana akan tangkap gambar,then masuk dalam blog..so,sangat mudah nak faham step-step nak ikut resepi tu..
plus kak ana ade 3 orang anak yg sgt comel2 ok..

ok back to the title..hari ni saya nak kongsi resepi kek moist coklat ni..saya buat setengah adunan je..cukup la nak makan 4 orang..

Bahan-bahan :
  1. 2 biji telur
  2. 1/2 tin susu cair..tapi saya kurangkan sikit lagi..( tak kisah brand ape)
  3. 1 tsp esen vanilla
  4. 3/4 butter
  5. 1 cawan gula kastor
  6. 1/2 cawan serbuk koko (diayak)
  7. 1 1/4 tepung kek (diayak)
  8. 1 tsp soda bikarbonat (diayak)
* kalau dah guna tepung kek naik sndiri,tak payah masukkan soda bikarbonat taw.

Cara-cara :
  1. Mula-mula,cairkan butter dalam periuk dengan api sederhana.
  2. Pas tu masukkan susu cair..kacau,jangan berhenti..kalau lenguh,tukar tangan ye.. :)
  3. masukkan gula kastor,kacau..
  4. masukkan esen vanilla..
  5. bila semua dah sebati,tutup api..tuang dalam bekas lain..
  6. dalam bekas lain,pukul telur sampai kembang..
  7. then,masukkan sikit demi sikit telur ke dalam adunan yang tadi..
  8. pastu masukkan tepung,serbuk koko & soda tadi..kacau sampai semua bahan sebati..
  9. sapu loyang dengan butter..
  10. masukkan adunn tadi dalam loyang..bakar dalam oven..


ini lah hasilnya :)

konon-konon macam masuk pertandingan memasak,nak plating-plating bagai ni..haha

Selamat Mencuba! 

5 comments :

  1. Wallaaaa... Rajinnya.. Akak ada lg resepi kek coklat yg lebihhhhh moist.. Kang kalo rajin akak apdet.. Tp tulah, taktau le hanim dah buat ke belum guna resepi tu.. Hihihi

    ReplyDelete
  2. akak update la..weekend ni bleh buat lagi..kompem sodapp! ;)

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. tak letak susu pekat pun..tp still sedap :)

      Delete