April 10, 2013

Resepi Aiskrim Goreng

Assalamualaikum :)

Harini saya nak share sikit cara-cara nak buat aiskrim goreng..memang saya ni penggemar aiskrim tegar..masa kat uum dulu,ada la orang jual aiskrim goreng..memang sedap..nak buat sendiri tak reti..so,duit habes beli aiskrim goreng je..hehehe

tapi sekarang ni minat nak buat makanan sendiri tu ada..tak macam dulu..malas..hahaha..nak masak memang la malas..masuk dapur pun sebab nak ambik makanan je.. :D

dengan kemudahan internet sekarang,mudah je nak dapatkan resepi dan cara-cara buat aiskrim goreng ni..sangat la senang..budak tadika pun boleh buat..bahan-bahan yang nak digunakan pun senang je nak dapat..mesti korang dah tak sabar nak buat kannnn..jom kita tengok kat bawah.:)



Bahan-bahan :
1. Roti Gardenia
2. Aiskrim dalam tupperware.





Cara-cara :


 
 Mula-mula ambik 2 keping roti.


 pastu tekup dengan cawan,untuk dapatkan bentuk bulat..macam kat bawah ni.


 dah dapat bentuk bulat kan? pastu kita boleh la nak agak berapa banyak nak letak aiskrim.


letak aiskrim kat atas sekeping roti..lepastu, bila dah letak aiskrim kat tengah-tengah tu,telangkupkan pulak dengan roti yang kedua..pastikan tekan bahagian tepi..sebab kalau tak buat macam tu,masa goreng nanti,roti tu akan terbukak.


pastu jadi la macam ni..amatur yang buat,tercomot sikit..heeee :) letak dalam peti sejuk bahagian atas,yang sejuk beku tu..simpan sehari..esoknya,boleh la goreng..


masa goreng,tak sempat nak ambik gambar..excited sangat nak makan..hasilnya,sangat sedap! lepas ni tak payah bazir-bazir duit nak pegi beli..buat sendiri lagi jimat..

Selamat Mencuba! 

April 2, 2013

Fujifilm Instax Mini 8 Pink

Assalamualaikum :)

Actually memang lama dah nak cerita pasal kamera ni..tapi tunggu nak snap 1st picture dulu..baru nak update blog..hehe

Dulu penah cerita nak beli instax 25s kat blog ni..tapi bila dah tengok fujifilm dah keluarkan produk baru iaitu Instax 8,terus jatuh hati! dah la comel,macam-macam warna ada..tambah-tambah ada warna pink pulak tu..memang feveret i la kan..

terus meng'google',tengok kat mana boleh beli kamera ni..nak pegi beli kat shopping mall,macam malas la pulak kan nak keluar semata-mata nak beli kamera ni je..so saja-saja la search kat facebook..sekali ada..senang keje kan,beli online je..

sesiapa yang terasa malas nak keluar pegi beli,meh tengok kat sini.. 

owner dia tersangat la baik..tanya je soalan ape-ape yang kau nak tanya,dia akan jawab dengan sabar dan mesranya..dan korang boleh tanya owner ni untuk best price :)

pengalaman beli online kat sini,memang puas hati! kamera pun sampai dengan selamatnya :)


 punya la tak sabar kan..sampai je parcel,terus bukak..tapi bukak senyap-senyap..kang tetibe ofismate nampak,banyak bunyi pulak diorang ni..itu tak kena la,itu tak bagus la..malas nak dengar..


 sampai rumah,baru belek betul-betul..dan haruslah snap pic ni kan..mesti korang semua nak tengok..kan kan kan? :D


 i beli sekali dengan leather case ni..takut kamera tu nanti calar-calar..lagipun ada promotion..memang wajib beli la kan..


inilah rupanya bila kamera tu dimasukkan dalam beg..comel kan? selamat sikit kamera tu.


  yang ni pandangan dari depan.


 yang ni pandangan dari atas..nampak lubang yang melintang tu? nanti bila dah tangkap gambar, gambar tu akan keluar ikut lubang tu la.


 yang ni pandangan dari belakang.




 

 yang ni semua barang-barang yang ada dalam kotak tu :
-Instax Camera 8
-Leather bag
-Instax mini film
-Double A batery
1 Year warranty
-sticker


 and this is the first picture using instax 8..me with lily! :)