August 14, 2015

Miss Independent 5

Jatuh bangun,
Penat lelah berniaga, 
Mostly aku yang tanggung sendiri..
Bukan mudah buat 2 kerja sekaligus..
Siang bekerja di office, 
Ada masa terluang, aku uruskan Monista..

Aku tak suka nak menyusahkan sesiapa,
Sebab, 
Kadang-kadang bila minta bantuan sikit, ada yang merungut, ada yang mengungkit..
So, lebih baik uruskan sendiri..
Puas hati, 
Hati pun tak sakit!

I'm Miss Independent,
Tidak gemar minta bantuan sesiapa.

August 10, 2015

Miss Independent 4

Hatiku mudah tersentuh, 
Hatiku mudah tersinggung,
Aku perlu bahu untuk bersandar dan luahkan apa yang aku singgung kan..
Aku cuba beritahu kamu, tapi seolah keadaan tidak sesuai..
Dan aku cuba lagi...dan terus mencuba..
Tapi ternyata aku tak berdaya...
Aku tahu bila aku beritahu, confirm ibu jari akan menghala ke arah ku..
Aku berhak untuk dapatkan perhatian dari kamu..
I deserved it..

Maka, apa yang aku boleh buat? 
Aku hanya boleh diamkan diri, 
Tahan air mata dari mengalir, 
Pendamkan sahaja apa yang aku rasa..
Aku juga punya hati dan perasaan...

I'm Miss Independent, 
Bergelut dengan perasaan, sendirian...
:'(

August 2, 2015

Kasih sayang Abah

Ntah kenapa, semenjak dua menjak ni, hati begitu sensitif bila ada yang post berkaitan dengan abah..pasti air mata akan menitis..
Walau dah 18 tahun berlalu, perasaan cemburu bila melihat kawan-kawan lain post berkaitan dengan abah, tetap ada..

Abah pergi ketika usiaku hanya 8 tahun..
Waktu yang sangat singkat untuk aku mengenal erti kasih sayang seorang abah..sangat singkat..
Malah, hanya beberapa memori indah yang aku mampu mainkan kembali saat aku pejamkan mata..
Hanya beberapa..

Dulu, abah la orang yang selalu akan backup aku bila bergaduh dengan abang..ibu akan backup abang..
Abah selalu akan menangkan aku..
Abah selalu manjakan aku lebih dari abang..
Apa yang aku minta, pasti akan dapat..
Sekarang, bila aku bergaduh dengan abang, siapa akan backup aku? 
Tiada..
Memang aku masih punya ibu, 
Tapi siapa yang tidak rindu kasih dan belaian abah? 
Berbeza...

Jasa abah, memang aku tidak sempat balas..
Hanya doa yang aku mampu kirimkan buat abah..
Jasa ibu, aku sedang cuba balas perlahan-lahan..
Aku tidak mampu ucapkan dengan kata-kata, tetapi berharap sangat ibu faham dengan apa yang aku sedang cuba buat..

Sungguh aku rindukan kasih sayang seorang abah..
Aku hanya berharap, 
Jika panjang umur, jika ada jodoh, 
Aku mampu miliki kasih sayang dari seorang abah mertua..
Yang mampu menyayangi aku seperti anak sendiri..
Yang boleh memberikan aku nikmat merasai kasih sayang seorang abah, sekali lagi...

Aku hanya mampu meluahkan isi hatiku pada blog ini..
:'( :'( :'(